Laatst was ik bij mijn moeder iets aan het zoeken in een kastje waarin ze van alles en nog wat bewaart. Zo ontdekten we garantiebewijzen en gebruiksaanwijzingen van apparaten die ze al 20 jaar niet meer heeft, en we kwamen ook nog een bon van mij tegen uit 1983.
Dat was de bon van de racefiets die ik toen zelf gekocht had. 600 gulden kostte die fiets en dat was niet niks. Daar had ik die zomervakantie een aantal weken hard voor gewerkt in een wasserij/stomerij. Een leuk vakantiebaantje was dat nou niet bepaald. Het was er warm, de sfeer was grimmig, er moest regelmatig overgewerkt worden zonder dat het uitbetaald werd en meer van dat soort dingen.

 

Beloning
Waarom ik dat werk toch gewoon tot het einde volhield was het vooruitzicht van die fiets. Dus toen mijn vakantiewerk erop zat, ben ik meteen met mijn vader naar de plaatselijke fietsenwinkel gegaan en heb daar mijn verdiende geld ingeruild voor een mooie champagnekleurige Gazelle racefiets met veel versnellingen!
Nog steeds als we in mijn geboorteplaats langs die stomerij komen, vertel ik mijn kinderen hoe ik daar afgezien heb ( beetje overdrijven mag soms ? ) maar dat het dat wel waard geweest  is.

 

Reden
Inmiddels werk ik niet meer om te sparen voor een fiets maar vooral om er voldoening uit te halen, om anderen ergens een stap verder mee te helpen en daar zelf weer energie van te krijgen. Dat neemt niet weg dat ik óók werk om er geld mee te verdienen. Dat gaat prima samen.
Er zijn ook mensen die niet veel voldoening meer uit hun werk halen, maar het toch blijven doen omdat ze de zekerheid van het inkomen nog even nodig hebben. Ook zijn er mensen die tijdelijk werk gaan doen wat niet echt hun ‘droombaan’ is, of wat onder hun niveau is (al vind ik dat een heel rare term) omdat het voor hen nu belangrijker is om niet te veel verantwoordelijkheid te hebben of omdat het privé al uitdagend genoeg is. En dat is allemaal helemaal prima.
Wat je doel precies is, maakt dus op zich niet uit, het is vooral belangrijk dát je een doel hebt en zelf goed weet waarvoor en waarom je iets doet. Dan weet je welke beloning je staat te wachten en kun je de minder leuke dingen makkelijker voor lief nemen.

 

En jij?
Hoe zit dat bij jou? Werk je voor de uitdaging, de passie, het geld, de voldoening, de zekerheid, de rust of juist de dynamiek, het succes, status, de resultaten die het oplevert, of iets heel anders?
Ik ben benieuwd! Leuk als je dat hieronder wilt delen.

 

PS. Weet je eigenlijk niet precies waarom je het werk doet wat je nu doet of welke richting je op wilt in de loopbaan? Lees dan hier over de mogelijkheid daar tijdelijk gratis advies voor te krijgen!

 

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment