Toen ik nog in het onderwijs werkte, werd ik de laatste dagen van de zomervakantie altijd een beetje zenuwachtig. Ik vroeg me dan af of ik nog wel zou kunnen lesgeven. Of ik het tijdens die vrije weken niet verleerd was. Dan droomde ik dat ik onvoorbereid ineens een zaal vol mensen moest lesgeven en dat niemand luisterde. Tsja, dat soort dingen

Gelukkig bleek ik het elk jaar weer ook na 6 weken vakantie nog steeds te kunnen. 🙂

 

Heeft het zin?
Vorige week sprak ik een cliënt die er een tijdje tussenuit was geweest en nu op zoek was naar nieuwe opdrachten. Ook zij vroeg zich af of ze het nog wel kon en of het wel zin had om actief te gaan zoeken want het zou het wel eens op een teleurstelling uit kunnen lopen.
Alsof haar 15-jarige werkervaring ineens in rook was opgegaan, alle kennis en vaardigheden die ze had er nu zomaar niet meer zouden zijn.
Herkenbaar?

 

Schaatsen
Natuurlijk is het spannend als je iets een tijdje niet gedaan hebt. Je moet er soms gewoon echt weer even inkomen. Het was een paar weken geleden niet voor niets zo druk op de EHBO toen mensen na jaren ineens massaal weer op de schaats waren gaan staan. Het was weer even wennen en een uitglijder hoort er dan bij maar voor de meesten woog het risico op vallen niet op tegen het gevoel dat het gaf om weer het ijs op te kunnen.
Echt verleren doe je het niet, maar zonder regelmatige oefening kan het wel weer even lastig zijn.

 

Risico’s
Met werk zoeken is dat niet anders. Als je lang niet gesolliciteerd hebt, niet zichtbaar hoefde te zijn op LinkedIn, niet perse netwerkgesprekken hoefde te voeren, dan is het spannend om het weer op te pakken. Dan kun je weer gaan twijfelen of je het nog kunt, of het wel gaat lukken. Maar laat je het dan maar zitten omdat je bang bent om te ‘vallen’ of ga je het toch weer gewoon proberen omdat je twijfel uiteindelijk toch niet opweegt tegen de opbrengst van ander werk?
Risico’s zijn er altijd. Het kan zijn dat het sollicitatiegesprek niet goed gaat, het kan ook dat de eerste drie mensen die je vraagt voor een netwerkgesprek niet reageren en het kan zijn dat iemand uit je omgeving iets vindt van je bericht op LinkedIn. Moet je het daarom allemaal maar niet doen?
Nee, natuurlijk. Begin klein, maar doe iets. Je gaat ook niet meteen de Elfstedentocht schaatsen als je al 10 jaar je schaatsen niet meer hebt aangeraakt.

 

Uitstellen
In mijn geval ‘moest’ ik gewoon weer voor de klas als de zomervakantie voorbij was. En dat was ook maar goed ook, anders had ik het misschien steeds verder voor me uitgeschoven en dat was nergens voor nodig.
Hoe langer je wacht, hoe groter de twijfel en hoe lastiger het is. Dus blijf vooral aan de gang!

 

En jij?
Wat stel jij uit omdat je bang bent dat je het niet (meer) kunt?
En heb je al bedacht wat het oplevert als je het gewoon gaat doen?
Leuk als je het hieronder laat weten.

 

PS. Ben jij ook al op Clubhouse (of wil je binnengelaten worden)? Laat het even weten dan kunnen we elkaar daar volgen! Ik wil zelf ook een keer een room gaan hosten over bijvoorbeeld een loopbaanswitch. Heb je nog leuke ideeën hierover of kunnen we wellicht samen iets doen? Stuur me een berichtje. Lijkt me leuk!

 

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment