Ken je de reality-serie ‘Helemaal het einde’ die momenteel op tv te zien is?
Daarin zijn 3 Nederlandse gezinnen naar Chili vertrokken waar ze een stuk grond op een mooie locatie en een startkapitaal gekregen hebben en in 1 jaar een eigen huis én een nieuw bestaan moeten zien op te bouwen.
Nu ben ik doorgaans niet zo’n fan van reality-tv maar ik moet toegeven dat ik na de verhalen van een van mijn kinderen die het vanaf het begin volgt, inmiddels ook ben aangehaakt. Ik vind het namelijk wel een intrigerend thema!
Natuurlijk is het ook gewoon leuk om de verschillen tussen de families te zien, de irritaties die er zijn en de wonderlijke keuzes die ze soms maken.
Daarnaast kan ik me ook wel verbazen over hun (minimale) voorbereidingen op dit experiment.
Maar het programma zet me ook aan het denken. Hoe zou ik dat zelf doen?

 

Hoe zou ik mijn geld gaan verdienen in een totaal nieuwe en onbekende omgeving?
Mijn werk als loopbaancoach uitvoeren in het Spaans zou knap lastig zo niet onmogelijk zijn. Wat zou ik dan doen? Ik zou kunnen onderzoeken of ik mijn jarenlange ervaring als docent daar in zou kunnen zetten. Wellicht zijn er wat Chilenen te vinden die graag Nederlands willen leren, maar of dat er genoeg zijn…..?

In de serie gaat de sportleraar proberen om met eigengemaakte stroopwafels geld te verdienen en de stukadoor stort zich op wijnexport. Of het allemaal gaat lukken is de vraag, maar inventief is het wel!

 

Wat zou jij doen?
Hoe zou jij dat nou aanpakken als je naar een ander land zou gaan waar je alleen een stuk land en een potje geld krijgt, maar het verder allemaal zelf moet zien te rooien?

  • Welke kwaliteiten zou je inzetten?
  • Waar zouden je prioriteiten liggen?
  • Waar zou je vooral tegenop zien?
  • Zou je daar misschien de dingen gaan doen waar je al eerder over droomde maar nooit durfde uit te voeren?
  • Welke van jouw eigenschappen of overtuigingen zouden je in de weg zitten?
  • Welke eigenschappen van jou zouden juist enorm van pas komen?

Zou jij het kunnen?
Ben jij in staat om met al jouw kwaliteiten, eigenschappen en ervaring, maar zonder al je zekerheden van hier en zonder gebruik te kunnen maken van je netwerk, iets heel nieuws te gaan doen en daarmee geld te verdienen?

Natuurlijk kun je dat!
Je zult er alleen waarschijnlijk wat meer moeite voor moeten doen en wat creatiever moeten zijn in het bedenken en zien van nieuwe kansen en mogelijkheden.
Maar als het je zou lukken in een vreemd ver land, dan is het helemaal mogelijk om voor jezelf nieuwe mogelijkheden te zien in Nederland, waar je de taal spreekt, de cultuur en gewoontes begrijpt, gebruik kunt maken van je netwerk en terug kunt vallen op allerlei vangnetten. Toch?

Dus ga er eens even lekker op los fantaseren.
Zie jezelf gelukkig zijn in een mooi land en maak dan de volgende zin voor jezelf af:
“Ik geniet daar enorm van …………… en mijn geld verdien ik met…..”

Als je dat gedaan hebt, probeer dan dat ‘out of the box denken’ ook eens in te zetten in je zoektocht naar ander werk hier in Nederland!
Want eerlijk is eerlijk, voor een leven dat voor jou ‘helemaal het einde’ is, hoef je echt niet perse naar Chili 😉

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment