Een tijdje terug kreeg ik een interviewverzoek voor ‘Beroepenkompas’*
Of ik wat wilde vertellen over mijn werk als loopbaancoach en over zoeken naar passie in je werk.
‘Ja, leuk!’ was mijn antwoord. Toch mooi een stukje gratis zichtbaarheid.
Was die vraag 4 jaar geleden gekomen dan had ik er waarschijnlijk vriendelijk voor bedankt.
Want ‘wie kon dat dan allemaal lezen?’ en ‘wat zouden ze ervan vinden?’

Paniek
Toen ik in maart 2014 een seintje kreeg van de hoofdredacteur van de openbare site ‘Vriendinnenonline’ om te melden dat mijn eerste blog online stond, voelde ik lichte paniek!
Ik heb de link aangeklikt, drie seconden naar mijn blog gekeken en toen weer snel weggeklikt.
Oh, wat vond ik dat spannend.
Nu kon IEDEREEN lezen wat ik geschreven had en ze konden er ook nog wat van vinden….
Waar was ik aan begonnen?

Voor wie?
Inmiddels weet ik dat echt niet heel Nederland mijn blogs leest en hoor ik regelmatig van lezers dat ze er iets aan gehad hebben of het leuk vonden om te lezen en daar doe ik het voor!
Natuurlijk zullen er ook mensen minder enthousiast zijn.
Het zij zo. Niet alles is geschikt voor iedereen en dat hoeft ook niet.
In mijn geval maakt het dus ook niet uit of mijn hele familie en al mij vriendinnen mijn blogs, filmpjes en nieuwsbrieven goed vinden. Als de mensen die op zoek zijn naar hun ‘droombaan’ er maar iets mee kunnen. Want als ik niks in het openbaar zeg, schrijf of doe, dan kan ik dus ook die mensen niet bereiken en een stap verder helpen.

Wat weet je omgeving eigenlijk van jou?
Zichtbaarheid is natuurlijk niet alleen van belang als je zelfstandig ondernemer bent maar ook voor jou als je bezig bent met je loopbaan en/of zoekend naar iets anders.
Je kunt wel denken dat iedereen precies weet waarnaar je op zoek bent, of wat je aan kennis en kunde in huis hebt, maar waarschijnlijk is dat helemaal niet zo.
Sterker nog, een deel zal niet eens weten dat je op zoek bent naar iets anders.
Check voor de grap maar eens even in je directe omgeving of mensen kunnen aangeven wat voor werk je zoekt, of wat voor werk je nu precies doet.
Je zult versteld staan van de antwoorden.

Profileren
Ben dus niet te voorzichtig met jezelf ‘in de etalage zetten’.
Deel op Linkedin wat je zoekt, wat je te bieden hebt en ben niet te bescheiden.
Laat je niet weerhouden omdat je bijvoorbeeld je profielfoto nog niet goed genoeg vindt, of omdat je vriendin zegt dat je beter eerst…..
Begin vandaag nog. Het hoeft niet direct perfect.
Voeg een filmpje van jezelf toe aan je profiel of zet een foto of een blog bij je samenvatting.
Plaats een update over een leuke workshop die je bezocht hebt of een certificaat dat je behaald hebt.
Volg organisaties die jou interessant lijken zodat zij kunnen zien dat jij hen volgt en dus weten dat je geïnteresseerd bent.
Deel leuke successen op Facebook.
Vraag gericht naar namen van mensen met bepaald werk voor een netwerkgesprek.
Op het moment dat je denkt dat je nu toch begint te overdrijven met zichtbaar zijn, doe er dan nog een schepje bovenop want waarschijnlijk heeft de helft van de mensen die je denkt te bereiken het nog helemaal niet gezien!

Feedback
En ja, dat is best spannend als je helemaal niet gewend bent om jezelf te profileren en zichtbaar te zijn. Maar zolang andere mensen niet weten wat voor werk je zoekt, wat je te bieden hebt, of dat je je aan het heroriënteren bent, kunnen ze ook niet met je meedenken en je tippen als ze iets voor je horen.
En heeft je zus, vriendin of buurvrouw commentaar omdat je ineens wel ‘heel hoog van de toren blaast’ of dat je nou alweer……, bedank haar dan hartelijk voor de feedback en leg het naast je neer. Zolang zij niet je potentiele nieuwe werkgever, opdrachtgever, klant of collega is, maakt het totaal niet uit wat zij ervan vindt 😉

Ik ben benieuwd wat jouw eerste actie voor meer zichtbaarheid is.
Leuk als je dat hieronder laat weten.

Veel succes!
Ik zie je graag voorbijkomen op social media.

 

* Het interview in Beroepenkompas is hier te lezen.

4 reacties

 1. Hoi Dorine,
  Leuk artikel over het “jezelf ( meer ) zichtbaar maken”.
  Eigenlijk vind ik van mij zelf dat ik al veel doe aan de zichtbaarheid, ben actief met allerlei dingen zoals veel vrijwilligerswerk, workshops en leuke uitstapjes e.d.
  Maar verbetering kan altijd, we leren ons hele leven lang!
  Ik zou wel eens een mooi videofilmpje van mezelf willen hebben maar ben daar niet zo goed in. Dan heb ik iemand nodig die heel handig is en die dan van mij dat filmpje kan maken. Ik zal eens op onderzoek uitgaan.
  Ik ben zeker van plan om dit jaar eens een keertje een leuke workshop bij jou te gaan doen ( mag alleen niet te duur zijn. Ik hou de site in de gaten.

  • Hallo Dorine, wat een leuk stukje in je Blog, ja ik denk er ook weleens over om een Blog te gaan schrijven, ik heb zelfs al 4 peuterboekjes klaar liggen moet er nog beeld bij maken ,maar ja ik zou niet weten hoe ik een Blog moet gaan schrijven, zo goed ben ik niet denk ik.

   Dank voor je nuttige tips, maar ja ik heb nu nog alleen maar 1 oproepbaantje bij Oranjepark als notulist bewonersraad, erg leuk dus ik zoek nog verder want ik wil zo graag werken bv. 3 dagen of 32 uur ik hoop toch echt dat het binnenkort lukt om mijn droombaan als secretaresse weer te mogen gaan vervullen, ik hou er van! Veel succes gewenst!

   • Bedankt voor je reactie Janny. Wat leuk dat je peuterboekjes gemaakt hebt. Nu die eerst gaan afmaken zou ik zeggen! Kun je dat weer delen op social media 🙂 Je hoeft natuurlijk niet perse een blog te schrijven als je daar niet zo veel mee hebt. Foto’s etc van de boekjes die je gemaakt hebt zijn natuurlijk ook leuk. Kijk daarnaast ook wat je kunt laten zien van jouw ervaring als secretaresse als dat het werk is wat je weer wilt gaan doen. Succes met het vinden van je droombaan!

 2. Goed bezig dus Ida en goed plan om een filmpje op te nemen. Wie weet organiseer ik binnenkort wel een workshop waarin je een filmpje van jezelf kunt opnemen, want dat is voor veel mensen best ‘een ding’. Maar je kunt natuurlijk gewoon al wel zelf eens wat proberen met je mobiel. Hoe vaker je jezelf terug ziet, hoe gewoner het wordt :-). Zet ‘m op!

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment